In het najaar en de winterperiode staat de zon lager aan de horizon dan ’s zomers, bovendien is het glas in de kas een groot deel van de dag gecondenseerd. SmartGlass van Glascom Tuinbouw past zich moeiteloos aan deze veranderende omstandigheden aan. In donkere periodes zorgt het glas voor een hogere lichttransmissie in de kas. SmartGlass is nu beschikbaar voor de Nederlandse markt.

Kasdek-2Glascom Tuinbouw uit Maasdijk is een toonaangevende Nederlandse leverancier van tuinbouwglas en is exclusief partner van DA Glass, met vestigingen in Polen en de Verenigde Staten.  DA Glass ontwikkelde een nieuw type diffuus glas op basis van gehard floatglas. Glascom Tuinbouw brengt het glas exclusief op de markt onder de naam SmartGlass.

Hydrofiel en fijne oppervlaktestructuur

SmartGlass heeft enkele slimmigheden vergeleken met traditioneel tuinbouwglas. Zo heeft het glas een zeer fijne oppervlaktestructuur. Vuil hecht zich daardoor nauwelijks aan het oppervlak. Bovendien is het glas hydrofiel: condenswater vormt geen druppels (die naar beneden kunnen vallen), maar vormt een filmpje en loopt af naar de goot (en neemt eventuele verontreiniging mee).

Meer transmissie bij vochtig weer

De grootste innovatie van SmartGlass is de ‘adaptive haze-eigenschap’.  Een gepatenteerde bewerking van het basisglas zorgt voor een diffuse lichtspreiding. De haze (de mate van verspreiding van het licht) daalt als het glas vochtig is, maar tegelijk wordt het glas dan juist helderder en de lichttransmissie stijgt dan met enkele procentpunten, dit in tegenstelling tot andere glasproducten, die juist minder licht doorlaten als het gecondenseerd is. Daarmee boekt SmartGlass lichtwinst in periodes dat extra licht juist zeer gewenst is, namelijk in het najaar en de winterperiode.

‘Winterlicht-kas’

Glascom Tuinbouw is met SmartGlass een van de consortium-partners in ‘De Winterlicht-kas’, een onderzoeksproject van Wageningen UR.  Doel van dit project is een kas te ontwikkelen die juist in de periode tussen oktober en april maximale lichttransmissie heeft, zodat tegen lage investeringskosten en een laag energieverbruik een hoge gewasproductie te realiseren is. Daarnaast zijn inmiddels enkele kassen op het IDC-WUR te Bleiswijk en enkele grote kassen in Polen uitgerust met SmartGlass.

Verschillende uitvoeringen

SmartGlass van Glascom Tuinbouw is in ook in grote afmetingen verkrijgbaar en is beschikbaar in drie verschillende uitvoeringen: low haze, mid haze en high haze, met of zonder antireflectiebehandeling. Het glas kan eventueel ook een specifiek op de tuinbouw afgestemde antireflectie-behandeling ondergaan.