6-6-2016:

Winterlichtkas02

Bom Group, een vooruitstrevende kassenbouwer, klimaat- en schermspecialist, presenteert tijdens de GreenTech beurs van 14 t/m 16 juni een compleet nieuw kasconcept: de Winterlichtkas. Dit concept,  in combinatie met een nieuw type schermsysteem, Svensson@schermdoek en speciaal diffuus glas, levert meer dan 10% lichtwinst op. De Winterlichtkas, met alle bijbehorende installaties, systemen en producten, wordt op dit moment gebouwd op het terrein van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk. In de komende periode zullen er diverse onderzoeken en  gewasproeven worden uitgevoerd.

De nieuw ontworpen kasconstructie is  volledig voorzien van een witte poedercoating met een verhoogde reflectiegraad van 90% en wordt beglaasd met SmartGlass, een nieuw type diffuus met een glasmaat van ca. 300 x 167 cm. Zelfs als het glas nat of gecondenseerd is, neemt de lichttransmissie niet af. Het geïntegreerde Iso++ schermsysteem wordt gemonteerd in een W-vorm voor een optimale lichttransmissie bij gesloten scherm en wordt voorzien van een nieuw hoogtransparant schermdoek van Ludvig Svensson met een nog betere lichtdoorlatendheid. Het nieuwe kasconcept is eveneens uitgevoerd met een Air in Control klimaatsysteem. Komende winter wordt het kasconcept getest met een nieuwe teeltwijze voor een komkommergewas, speciaal gericht op de winterperiode.

De Winterlichtkas is ontwikkeld in samenwerking met Wageningen UR, Ludvig Svensson, Bayer Cropscience en Glascom Tuinbouw en het project is mede mogelijk gemaakt door het programma van Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht en het ministerie van Economische Zaken.  Op de GreenTech beurs zal Bom Group (stand nr. 08.108) een impressie geven van de ontwikkelingen binnen het compleet nieuwe kasconcept.

ISO++ Scherminstallatie

Winterlichtkas01